Coala Containers

Telefon

+48 787 635 155

E-mail

office@coalakontenery.pl

Godziny pracy

Od pon. do pt. od 08:00 – 16:00

Kontener gastronomiczny

Kontener gastronomiczny

mar 3, 2024 | Poradniki

Kontener gastronomiczny

Kontenery gastronomiczne są nowatorskim rozwiązaniem, które spowodowało rewolucję branży gastronomicznej oraz rozrywkowej na całym świecie. Z racji tego możliwe jest sprawne stworzenie fantastycznego miejsca, w którym każdy może znaleźć przyjemność ze spożywania przygotowanych w nim posiłków. Jest to alternatywa dla wynajmowania oraz kupowania lokalu pod lokal gastronomiczny.

Kontenery gastronomiczne dzięki swojej elastycznej formie mogą stanowić bazę dla branży gastronomicznej. Mogą być idealnym rozwiązaniem dla małych firm oferujących dania typu fast food lub dania na wynos, oraz dla luksusowych restauracji, które chcą mieć mobilne usposobienie. Niewątpliwym atutem kontenerów gastronomicznych jest fakt nieograniczonych możliwości aranżacyjnych co powoduje, że to rozwiązanie sprawdzi się w wielu różnych typach restauracji w zależności od oczekiwań restauratorów. Mogą mieć zastosowanie m.in. jako foodtrucki, beach bary, kawiarnie, restauracje, lodziarnie itd.

Kontenery gastronomiczne jak inne kontenery cechują się łatwością przemieszczania, w związku z czym można bez problemu zmieniać ich lokalizację według aktualnego zapotrzebowania biorąc pod uwagę porę roku, organizowane eventy itd.

Wbrew wszelkim wątpliwościom kontenery gastronomiczne cechuje również łatwość zmiany designu. W zależności od potrzeb może on posiadać toaletę, zaplecze sanitarne, werandę i wiele innych elementów spełniając wymagania każdego klienta. Zazwyczaj są wykonywane pod zamówienie według indywidualnych oczekiwań oraz według projektu inwestora.

Zalety kontenerów gastronomicznych:

  • oszczędność czasu i kosztów w porównaniu w budową tradycyjnego lokalu,
  • szybka instalacja w wybranej lokalizacji,
  • możliwość zmiany lokalizacji w zależności od pory roku, organizowanych wydarzeń itd.,
  • niższe koszty utrzymania w porównaniu do tradycyjnego lokalu,
  • łatwiejsza zmiana lokalu w celu urządzenia do w wybranym stylu.

Kontenery gastronomiczne muszą spełniać wymogi sanepidu, jakie powinny spełniać inne, klasyczne lokale gastronomiczne. Reguluje to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, która wskazuje, że przepisy sanepidu obowiązują we wszystkich lokalach serwujących i produkujących żywność. Wymagania, jakie muszą spełniać kontenery gastronomiczne dotyczą m.in. jakości żywności, jakości wody, stanu technicznego kontenera, narzędzi i innych sprzętów a także osób pracujących w danym lokalu.

Dzięki swoim niewątpliwym zaletom kontenery gastronomiczne są coraz częściej wykorzystywane na całym świecie. Stanowią nowoczesne, ekologiczne oraz wygodne rozwiązanie dla inwestorów chcących w krótkim czasie otworzyć własny lokal gastronomiczny.

Mariusz Januszkiewicz

COALA TRANSPORT

Jeśli masz jakieś pytania, chętnie udzielimy Ci odpowiedzi.